Eco Bicycle

Historia e paverifikuar e biçikletave …

Written by Jetmira Halilaj

images

Ka disa kërkesa të hershme, por të pavërtetuara për shpikjen e biçikletave. Më e hershme vjen nga një skicë e vitit 1534 dhe atribuohet Gian Giacomo Caprotti, një nxënës i Leonardo da Vinçit. Në vitin 1998 Hans-Erhard Lessing e përshkroi këtë si një mashtrim të qëllimshëm.  Megjithatë, për origjinalitetin e skicës se biçikletave është ende në mbrojtje  te pasuesit te Prof. Augusto Marinoni, një leksikografi dhe filolog, i cili ishtei besuar nga Commissione Vinciana e Romës me transkriptimin e da Vinçit Kodeksit Atlanticus.

Më vonë, në mënyrë të barabartë dhe të paverifikuara, është pohimi se Comte Sivrac ka zhvilluar një Celerifere në 1792, duke e treguar atë në Palais-Royal në Francë. Celerifere gjoja kishte dy rrota të vendosura në një kornizë të ngurtë prej druri dhe pa drejtues.   Eshtë menduar se Celerifer  dy rrota nuk ka ekzistuar kurrë, e gjithe  kjo ishte një keqinterpretim nga gazetari i njohur francez Louis Baudry de Saunier në vitin 1891.