Ecovolis Lifestyle

Pemët janë jeta, ja pse…

Written by Jetmira Halilaj
  • Të shtojnë jetën

img.1

E vërteta qëndron se, pa ajër nuk mund të marrësh frymë, jeta siç e njohim ne nuk do të ekzistonte pa të.  Në këtë kuptim, dhe shumë të tjerë, kemi borxh jetën tonë në pemë.  Pasi  një pemë e vetme mund të prodhojë oksigjen të mjaftueshëm për të mbështetur një familje prej katër vetesh për një vit të tërë.

  • Ofrojnë strehim për qindra specie

img.2

A e dini se një English Oak mbështet rreth 600 lloje të insekteve, të cilët kthehen si një burim ushqimi për zogjtë dhe gjitarë të tjerë të vegjël?  Të gjitha këto në sajë të një pemë të vetme.

  • Kanë përbërje mjeksore

img.3

Ndoshta nuk e dini se aspirina është zhvilluar nga leh e shelg,  për shkak të përqëndrimit të lartë të salicinit. Apo se disa trajtime kimioterapia janë nxjerrë nga  lehu i llojeve të caktuara të pemëve yew. Apo se: Alder është një astringent i lashtë, që trajton ethet.  Pemët  Ash reduktuar reumatizmën etj…

  • Na bëjnë të lumtur

img.4

Jo vetëm për shkak se pemët  janë pjesë e bukurisë se natyrës, që na bëjne të lumtur me pranin e tyre, por më e thellë është një fenomen ku është provuar se njerëz të sëmurë të rrethuar nga një natyrë e shëndoshë janë shëruar shpejt dhe kanë përjetuar  më pak dhimbje.