Lajme Lifestyle Te ndryshme

80 % e botës thith ajër të ndotur

Written by Ecovolis Editor

Tetëdhjetë për qind e popullsisë urbane në botë janë duke marrë frymë në nivele të rrezikshme të larta të ndotjes së ajrit.

Më shumë se 80 përqind e njerëzve në qytete dhe fshatra në mbarë botën janë të ekspozuar ndaj niveleve të rrezikshme të ndotjes së ajrit, thuhet në njoftimin e Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Rezultati për më shumë se tre milionë njerëz të cilët çdo vit.

Ajo që vuri në dukje WHO është një pabarazi e mprehtë në mes të pasurve dhe të varfërve: në vendet me të ardhura të larta vetëm 56 për qind e njerëzve janë të prekura nga ndotja e ajrit sipër kufijve të sigurisë, krahasuar me 98 për qind të atyre në vendet me të ardhura të ulëta. Mesatarisht në të gjithë botën, nivelet e ndotjes janë rritur nga tetë për qind në mes të 2008 dhe 2013. Edhe pse shumica e qyteteve në vendet e pasura përmirësojnë çdo ditë gjendjen e ajrit të tyre gjatë kësaj periudhe është e njëjtë.

Nivelet më të larta të ndotjes të njohura u gjeneruar në Mesdhe dhe në Azinë Juglindore-Lindore, me nivele mesatare vjetore shpesh që kanë tejkaluar pesë deri në 10 herë kufijve e sigurisë. Qyteti me nivelet më të larta të ndotura në botë është Zabol në Iran, e ndjekur nga Gwalior dhe Allahabad në Indi, Rijad dhe el-Jubail në Arabinë Saudite.

china-air-pollution

Burimi: Indepedent