Lifestyle Ngjarjet kryesore Te ndryshme

Ndotja akustike, ja si ndikon në shëndetin tonë

Written by Ecovolis Editor

Tirana është qyteti më i prekur nga ndotja akustike në Shqipëri për shkak të popullsisë së madhe por edhe trafikut. Në vijim rradhiten disa nga pasojat që po na shkakton ndotja akustike: 1. Problemet me Dëgjimin: Çdo zhurmë e padëshiruar, që veshët tanë nuk janë ndërtuar për ta filtruar, mund të shkaktojë probleme brenda trupit. Veshët tanë mund të marrin një gamë të caktuar të tingujve pa u dëmtuar. Zhurma të tilla që vijnë nga tokmaku, brirët, makineritë, aeroplanët dhe madje edhe automjetet, mund të jenë shumë të larta për gamën tonë të dëgjimit.

Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj niveleve me tinguj të lartë të zhurmës mund të rezultojë lehtë në dëmtimin e timpanit tonë të veshit dhe humbjen e dëgjimit. Ato reduktojnë gjithashtu ndjeshmërinë tonë për tingujt, që veshët tanë e marrin në mënyrë të pandërgjegjshme, për të rregulluar ritmin e trupit tonë.

2. Çështjet shëndetësore: Ndotja e tepërt e zhurmës në zonat e punës të tilla si zyrat, vendet e ndërtimit, baret, nga kembanat e kishave dhe atopalantet e xhamijave, zhurmave madje edhe në shtëpitë tona, mund të ndikojnë në shëndetin psikologjik. Studimet tregojnë se shfaqja e sjelljeve agresive, çrregullimit të gjumit, stresit të vazhdueshëm, lodhjes dhe hipertensionit mund të jenë të lidhur me nivele të larta të zhurmës. Këto nga ana tjetër mund të shkaktojnë më vonë edhe probleme më të rënda dhe kronike shëndetësore në jetë.

3. Çrregullime të gjumit: Zhurmat e larta mundet me siguri ta pengojnë modelin tuaj të fjetjes dhe mund të çojnë në acarim dhe situata të pakëndshme. Mungesa e një gjumi të mirë natën, mund të çojë në probleme që lidhen me lodhje dhe performanca juaj mund të ndikohet në zyrë, si dhe në shtëpi me familjaret. Eshtë e rekomanduar për të marrë një gjumë të thellë e te plote, për t’i dhënë trupit dhe mendjes suaj pushimin dhe qetesine e duhur. Prandaj kur hoxha e ndez atopalantin në 5 te mëngjezit dhe ta prish gjumin duke pellitur arabisht 5 here ne dit nuk eshte normale, por eshte sjellje qe shkel jo vetem te drejtat tuaja ligjore por demton edhe shendetin tuaj!

4. Çështjet kardiovaskulare: Nivelet e presionit të gjakut, sëmundjet kardio-vaskulare dhe problemet e zemrës, të lidhura me stresin janë në rritje. Studimet sugjerojnë se zhurma me intensitet të lartë shkakton tension të lartë të gjakut dhe rrit normën e rrahjeve të zemrës dhe kjo prish rrjedhën normale të gjakut. Sjellja e tyre në një nivel të menaxhueshëm varet nga ndotja prej zhurmave dhe të kuptuarit se si ne i trajtojmë ato.

5. Shqetësime me Komunikimin: Zhurma me decibel të lartë mund të krijojë probleme dhe nuk mund të lejojë që dy njerëz të komunikojë lirisht. Kjo mund të çojë në keqkuptime dhe ju mund të keni vështirësi për të kuptuar personin tjetër. Zhurmat e vazhdueshme të mprehta mund t’u japin dhimbje koke të rënda dhe të prishin ekuilibrin tuaj emocional.  MjedisiSot/

 

17_ndotja_akustike