Lajme

2016 do të jetë viti më i nxehtë

Written by Jetmira Halilaj

Ne nuk jemi as në gjysmë të vitit, por tashmë ju mund të keni dëgjuar të flitet për vitin 2016 që  do të jetë më i nxehtw në gjithë historinë e njerzimit.

Shkencarët janë të bindur që do të thyem rekordin e vitit të kaluar.

Në fund të 2015, Shërbimi Metorologjik në Mbretërinë e Bashkuar ka  parashikuar me 95%  se 2016 do të thyej rekordin.

Që atëherë,  besimi është rritur edhe më shumë, si rekord pas rekord ka rënë.

Prill 2016 theu rekordin si prilli më i nxehtë në histori.

Klimatalogu i NASA Gavin Schmidt e vlerson  se 99 % 2016 do jet më e nxehtë se  viti 2015.

Ne presim që 2016 të mundë rekordin e 2015 për temperaturës mesatare globale .

Këtë vit, ne kemi parë tashmë ngjarjet shkatërruese të shoqëruara me temperatura jashtëzakonisht të ngrohtë, si masivi zbardhues korale  në Great Barrier Reef, i cili  i atribuohet kryesisht ndryshimit të klimës të shkaktuar nga njeriu.

Në të ardhmen, ne mund të presim për të parë ngjarjet më ekstreme të ngrohjes, si ne kemi parë tashmë në vitin 2016, duke ndikuar shoqërinë dhe ekosistemeve në të gjithë botën.

Edhe pse 2016 ka të ngjarë të jetë viti më i  nxehtë nga disa diferenca, ne mund të vemë bast që ky rekord nuk do zgjas shumë.