Eco Bicycle

Si ndikon ajri ndotur në shëndetin tuaj?

Written by Ecovolis Editor
Grafika e demtimeve nga ndotja

Grafika e demtimeve nga ndotja

Ekspozimi ndaj ndotësve të ajrit është i lidhur me tkurrjen e mushkërive, astmës, sëmundjeve të zemrës, dëmtimit të trurit, dëmtime të fetusit dhe fillimit të diabetit.

Ndotja e ajrit nga trafiku dhe industria po çon në vdekjen e parakohshme të më shumë se tre milionë njerëzve në vit. Globalisht, kjo është më shumë se kombinimi i malaries dhe HIV / Aids.

Ndotësit, duke përfshirë dioksidin e azotit dhe lëndën e grimcave nga trafiku rrugor dhe dioksidi i squfurit, nga djegia e lëndëve djegëse fosile, kanë qenë të lidhura me rritjen e shtypjes të mushkërive të fëmijëve, astmës, sëmundjeve të zemrës dhe fillimit të diabetit të tipit 2. Ekspozimi i grave shtatëzëna ndaj ndotjes së ajrit gjithashtu është gjetur të ndikojë në rritjen e trurit të fetusit.

Kjo është një barrë shëndetësore e shmangshme por për të cilën nuk po bëhen ende zgjidhjet e duhura.

Edhe në vendet me një histori të gjatë të trajtimit të ndotjes së ajrit, problemi nuk është zvogëluar. Britania e Madhe, e cila kaloi legjislacionin e saj të parë kundër ndotjes së ajrit, 60 vjet më pare, sot është përfshirë në një betejë të gjatë ligjore për dështimin e saj për të ulur ndotjen në nivel ligjor.

Ky infografik ndihmon në shpjegimin e ndotësve kryesorë dhe ndikimeve të tyre shëndetësore.

Këto ndikime shëndetësore janë lidhur të gjitha me ndotësit kryesorë në mushkëritë tona. Shtypjen e rritjes normale të mushkërive tek fëmijët. Përshpejton rënien e funksionit të mushkërive ose një mushkëri plakëse te të rriturit dhe një shkak të njohur të kancerit të mushkërive gjithashtu i lidhur me fillimin e astmës, pancreas dhe fillimin e diabetit të tipit 2 te të rriturit.

Në zemër ndotja lidhet me zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare, të tilla si një goditje në tru dhe sëmundje të zemrës, duke përfshirë atherosclerosis (furring e arterieve). Gjithashtu mund të përkeqësojnë kushtet ekzistuese të zemrës.

Në tru më shumë ndikohen ekspozimi i grave shtatzëna që kanë ndikim në rritjen e trurit të fetusit. Gjithashtu ndikon në zhvillimin psikik dhe fizik të fëmijëve.

Kush janë lëndët që dëmtojnë nga ndotja.

Dioksid squfuri

Nga djegia e lëndëve djegëse fosile, kryesisht stacione energjitike.

Dioksid azoti

Nivelet më të larta gjenden pranë trafikut rrugor ose sobave të gazit shtëpie.

Ozoni (niveli i tokës)

Shkaktuar nga reagimet kimike midis ndotjes natyrore, trafikut dhe zonave industriale në rrezet e forta të diellit.

Grimcat të ndara (PM)

Grimcat e ngurta ose pikat e lëngëta në ajër, kryesisht nga trafiku rrugor. Kur është më e vogël se 2.5 mikrometra (kjo është 60 herë më e hollë se flokët e njeriut), ato njihen si PM2.5. Grimca më të mëdha, të cilat mund të jenë papastërti ose pluhuri të nxitur nga automjetet njihen si PM10.

Per te gjitha keto arsye dhe te tjera akoma, na u bashko te premten Ora17:00 ne nje pedalim masiv ne rruget e Tiranes.