Eco Bicycle

Si ndikon ndotja te ne kur pedalojmë?

Written by ecovolis

Shumica dërrmuese e mjekëve dhe hulumtuesve na kanë bërë të besojmë se ajri i ndotur është gjithmonë i dëmshëm për trupin e njeriut. Për të provuar këtë teori, një ekip hulumtuesish nga Universiteti i British Columbia kanë kryer një eksperiment. Në të, vullnetarët ecnin në një biçikletë nën ndikimin e një ajri të pastër dhe një të ndotur.
Studiuesit, të cilët regjistruan reagimet gjatë pedale me intensitet të moderuar dhe intensiv, zbuluan diçka të papritur. Me sa duket, trupi i njeriut reagoi ndaj ajrit të ndotur kur intensiteti ishte i ulët, por zor se vuri re ndryshimet kur stërvitja u shtua.
Megjithëse shkencëtarët nuk mund ta shpjegojnë plotësisht këtë fenomen, gjithçka duket se tregon se aktiviteti më i madh fizik kërkon një konsum më të madh të oksigjenit dhe një vëllim më të madh ajri, kështu që trupi thjesht injoron papastërtitë. “Ne ishim duke shpresuar për të gjetur më shumë efekte ndotëse, si dhe efekte më serioze kur stërvitja ishte e fortë,” tha Michael Koehle, një nga udhëheqësit më të lartë të projektit.
Edhe pse rezultatet e këtij studimi janë të çuditshme, është e qartë se ekspozimi i zgjatur ndaj ajrit të ndotur jo vetëm që është i dëmshëm, por gjithashtu shkakton një sërë sëmundjesh . Pastaj … kush nuk e preferon pedalimin duke marrë frymë në ajër të freskët dhe të pastër?