Eco Bicycle

Të shkosh në punë me biçikletë: efikasitet i pastër!

Written by ecovolis

Punonjësit që shkkojnë në punë me biçikletë fitojnë në shëndet dhe produktivitet.

Si përfitojnë punonjësit dhe bizneset nga vajtja në punë me biçikletë? Cilat masa zbatohen nga kompanitë që janë të angazhuara për lëvizshmëri të qëndrueshme? Bike To work mbizotëron: ja arsyet pse.

Ka vendime që ndryshojnë jetën tuaj, të cilat janë një pikë kthese. “Fillova të çikloja për të shkuar në punë”, shprehet Isabel Ramis, ciklist nga Madridi. “Në 20 ose 30 minuta unë isha në zyrë duke pastruar dhe sistemuar, ndërkohë kolegët mbërrinin gjithmonë 20-30 minuta më vonë se unë dhe të shqetësuar për rrugën, trafikun dhe parkimin. E njëjta situatë ndodhte dhe gjatë kthimit për në shtëpi. Në fytyrat e tyre lexohej ankth për rrugën e kthimit. Unë isha gjithmonë i qetë, pa shqetësime.

Nëse vajtja në punë me bicikletë sjell vetëm përparësi … Pse shumica e qytetarëve nuk e bëjnë? Për Ramisin, mungon bindja dhe një angazhim i qartë edhe nga ana e kompanive. “Ata duhet ta inkurajojnë atë duke lehtësuar dushe ose bashkëpunime me palestra në afërsi, për punonjësit të ndërrohen dhe lahen gjatë pushimit të drekës. Kompanitë do të jenë të parat që do të vënë në dukje përparësitë e tyre: interesi për shëndetin dhe mirëqenien e punonjësve është një prioritet”.

Përmirësimet, për më tepër, perceptohen në moment. “Biçikleta sjell shëndet dhe humor më të mirë, që përkthehet në një produktivitet më të madh dhe duket se redukton stresin e punës. Punonjësi fiton, por edhe kompania”, thotë Ramis, duke shtuar se “do të reduktonin bllokimin e trafikut në orët e pikut gjatë vajtjes në punë dhe për rrjedhojë, do të kishte më pak ndotje dhe kohë të humbur”.

Çështja shëndetësore!
Shkenca e mbështet atë. Një studim i kohëve të fundit i publikuar në British Medical Journal, bazuar në një kampion prej më shumë se 250,000 njerëz dhe pesë vite studime, nxori përfundime bindëse: në punë me biçikletë zvogëlon rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës me 52% dhe në 40% rrezikun e vdekjes nga kanceri.

Njerëzit e moshës mesatare që shkojnë në punë me biçikletë peshojnë pesë kilogramë më pak se ata që shkojnë me makinë

Një tjetër nga të këqijat e mëdha të kohës sonë, obeziteti, gjithashtu gjen te biçikleta një armik të fuqishëm. “Shkuarja në punë me biçikleta, madje e kombinuar me transportin publik, është një mënyrë shumë efektive për të mbajtur peshën tonë”, thotë Gregorio Magno, themelues dhe CEO i Ciclogreen, një platformë që lejon kompanitë, bashkitë ose universitetet të shpërblejnë punonjësit e tyre për të lëvizur me biçikletë ose për të ecur. “Një studim i kryer nga Shkolla e Shëndetit dhe e Higjienës në Londër,” shton Magno “, arriti në përfundimin se njerëzit e moshës mesatare që po përdornin bicikletën peshonin pesë kilogramë më pak se ata që udhëtonin me makina.” Magno, përveç kësaj, shton një faktor tjetër të rëndësishëm: atë ekonomik. “Të heqim dorë nga makina për të bërë një udhëtim prej 6.5 kilometrash për në punë (gjysmë ore me biçikletë) do të na lejojë të kursejmë një minimum prej 46 euro në muaj midis karburantit dhe parkimit, shumë më tepër nëse shtojmë sigurimin, mirëmbajtjen ose dëmet e makinës.

Ndonje gje tjeter? Po: optimizmi. Efikasitetit. Dhe humanizimi. “Ushtrimi i moderuar fizik ka një ndikim të fortë pozitiv në shëndetin tonë”, përfundon Magno. “Ne të gjithë e dimë, por është e vështirë të marrësh kohë për të shkuar në palestër ose të notosh apo të vraposh, por përdorimi I biçikletës për në punë është një mundësi e mrekullueshme: mund të kthejmë një kohë stresi, ngutjeje dhe sedentarizmi në një investim në shëndet . ”

Një investim i mirë!

Duke parë kompaninë, përfitimet janë edhe më të qarta. Një person që shkon në zyrë me bicikletë është një punëtor i shëndetshëm, i cili bën gjithnjë e më shumë për kompaninë. Sëmundjet e pësuara nga punonjësit për shkak të një jetese sedentare në Spanjë, sipas një studimi nga Shkolla e Biznesit IESE, I kushton buxhetit një shumë prej disa milion euro në vit. Dhe çdo euro i investuar në një program për të promovuar përdorimin e biçikletës për në punë gjeneron, sipas Rrjetit Europian për Promovimin e Shëndetit në Punë, një kthim prej 2.5 deri 4.8 euro për çdo punonjës të kompanisë. “Kompanitë përmirësojnë linjën e tyre të fundit,” shpjegon Magno, “dhe ata kanë punonjës më të lumtur dhe më të shëndetshëm, gjë që i ndihmon ata të mbajnë talentin”.
“Kompanitë përmirësojnë linjën e tyre të fundit dhe kanë” punonjës më të lumtur dhe më të shëndetshëm ”

Një nga firmat që qëndron në këtë drejtim është Liberty Seguros. Bazuar në Madrid, Barcelonë dhe Bilbao, ajo ka 1.100 të punësuar dhe në 2015 ka krijuar programin Jo vetëm punë, me qëllim të zhvillimit të zakoneve të shëndetshme brenda kompanisë. Sigurisht, në mesin e tyre ishte pedalimi: 10% e të punësuarve ndoqën kurset e këshillimit, dhe më në fund, rreth 6% e punonjësve të kompanisë filluan të përdorin bicikletën. Vetëm vitin e parë, këta 60 punonjës kanë udhëtuar rreth 45,000 kilometra me biçikletë, duke kursyer rreth 8 ton CO2 të emetuar.
“Këto lloje të iniciativave,” shpjegon zyrtari i mirëqenies së Liberty Seguros, José Carrón, “duhet të jenë serioze dhe profesionale, të mbështetet në ekspertë për ta bërë atë të besueshëm dhe efektive, kemi sjellë ekspertë të mobilitetit, takime të organizuara, dhe sigurisht, një konsulencë na dha udhëzime se si të zbatojmë një program “Në punë me bicikletë”.
Rruga për të shkuar

Për fat të keq, shembuj të tillë janë ende të jashtëzakonshëm në Spanjë. Por arsyet për një ndryshim të modelit janë të dukshme dhe të ngutshme: episodet e alarmit të ndotjes janë gjithnjë e më të shpeshta, masa të tilla si kufizimi i përdorimit të makinës ose inkurajimi i çiklizmit do të bëhet e zakonshme dhe në vende të tilla si Franca ose Anglia, ku ata kanë qeverinë mbështetje, programet Bike për të punuar janë shumë të suksesshme. Sa i përket infrastrukturës, mjafton të shohim shembuj të tillë si Kopenhagë, ku, me një klimë jo shumë të favorshme, ata kanë qenë në gjendje ta vendosin biçikletën si zgjedhjen e parë të transportit urban përmes krijimit të një rrjeti efikas të korsi për biçikleta .
“Në Tiranë këto inisiativa ecin më ngadalë sesa do të dëshironim”

Shumë kompani nuk e lidhin përfitimin shëndetësor të punjoësve të tyre, dhe përfitimin mjedisor të qytetit me interest e kompanis. Pasi e kemi provuar disa herë inisiativën “Në punë me bicikletë” edhe nëpërmjet stimujve modestë financiar, të interesuar ka shumë, por arritja më e madhe ështe të bashkoheshin forcat dhe ta prezantonim këtë si një propozim për Këshillin Bashkiak të Tiranës.

Një gjë është e qartë: me bicikletë për në punë shumë shpejt do të bëhet një sëmundje ngjitëse. “Sëmundja” do të kalojë nga një punonjës në tjetrin, duke qenë vetë të parët që do të advokojnë të mirat e “Në Punë Me Bicikletë”, por duhet në një pikë pasi kompania të kuptojë se cfare po ndodh të inkurajojë sa më fort, sa më shumë punonjës dhe me më shumë stimuj të përdorin bicikletën për në punë. Ose diçka më të thjeshtë: duke ditur se si ta njohin meritën, përpjekjen dhe solidaritetin e lëvizjes, çdo ditë, në punë me biçikletë!

Pesë këshilla për të filluar në Punë me Bicikletë!

1. Pedaloni me ritmin tuaj. Ju nuk jeni Pantani as Armstrong. Pedaloni me qetësi dhe shijoni udhëtimin. Për këtë është thelbësore të mos jeni vonë dhe të niseni nga shtëpia me kohë të mjaftueshme.

2. Vishni një T-shirt të lirë. Edhe pse pika e mësipërme do t’ju ndihmojë të mos bëni shumë djersë, gjithmonë është e këshillueshme të sillni një tjetër këmishë ose tshirt për tu ndërruar sapo të arrini në punë. (nëse jeni djersitur)

3. Lëvizni me kujdes. Ju jeni një mjet transporti në rrugë dhe si i tillë duhet të silleni. Tregoni manovrat tuaja me duar, respektoni rregullat dhe vendosni një shembull: duhet të vini re se çiklistët janë qytetarë.

4. Kontrolloni motin. Skandinavët thonë se moti i keq nuk ekziston, por veshja e keqe. Ditur paraprakisht se çfarë do të jenë kushtet e motit do t’ju ndihmojë të zgjidhni veshjen më të përshtatshme.

5. Flisni për ekpseriencën tuaj. Ju nuk do të jeni në gjendje ta shmangni atë. Çdo qytetar që fillon të përdorë biçikletën për të shkuar në punë përfundon duke bindur me shembullin e tij shumë të tjerë në mjediset e punës së tyre.

Mos e mendoni dy here! Eshte nje nga te paktat gjera ne jete qe nuk do te pendoheni kurre! Ne te Ecovolis jemi te lumtur per diten e ndryshimit te madh dhe te gjithe e kujtojme me admirim ate dite! 🙂