Te ndryshme

Si ndikojne parqet urbane ne jeten tone?

Written by ecovolis

E dini pse parqet janë të rëndësishme ? Ne ju japim 8 arsye!
Shumë nga kujtimet tona të fëmijërisë kanë ndodhur në parqe. Ne jemi të vetëdijshëm se parqet në lagjen ku u rritëm ndikuan në atë që ne jemi sot.

1. Mbledhin ujin e shirave duke mbrojtur nga permbytjet!
Terreni i pashtruar thith ujin. Pemët dhe bari janë një metodë shumë më efikase dhe më pak e shtrenjtë për menaxhimin e ujit të stuhishëm sesa kanalizimet dhe kanalet e drenazhimit të bëra prej betoni. Me ftohjen e kohës ,ardhjen e shirave, krijimi I një parku do na sillte më shumë gjelberim dhe do të kursenim shumë para.

2. Ulin temperaturat nga ngrohja urbane!
Hapësira e sipërfaqeve të sheshta dhe të errëta të përbëra nga asfalti dhe betoni në qytete krijon atë që njihet si efekti I nxehtësisë urbane. Kjo i bën lagjet urbane dukshëm më të ngrohta se sa zonat e tjera të afërta dhe është një faktor kryesor në krijimin e smogut.
Për fat të mirë, edhe një rritje e vogël e numrit të pemëve në lagje mund ta zvogëlojë këtë efekt. Ajo mund të eliminohet praktikisht nga qytetet përmes një kombinimi të hapësirës së shtuar të parkut dhe tarracave të gjelbërta. Mbjellja strategjike e pemëve mund të ulin temperaturat e verës me 1-5ºC.

3. Janw zemra e komunitetit.
Parqet sigurojnë hapësirë për banorët e lagjes për të bashkëpunuar me njëri-tjetrin dhe për të bërë njohje të reja. Ato janë gjithashtu hapësira të mëdha për ngjarjet dhe për njerëzit që të angazhohen në aktivitete kreative. Kjo i lejon njerëzit të zhvillojnë ndjenjën e komunitetit. Një park është i përkryer për një piknik, një koncert, si dhe për një treg fermeri. Rritja e numrit të parqeve dhe objekteve rekreative në një lagje gjithashtu zvoglon normat e krimit, veçanërisht në mesin e të rinjve. Duke u dhënë të rinjve një vend të sigurt për të ndërvepruar me njëri-tjetrin mbajmë ata jashtë telasheve.

4. Pastrojnë ajrin
Pemët heqin një larmi të ndotësve nga ajri. Ndotja e ajrit mund të rrisë rrezikun e kancerit dhe të ketë efekte negative në fëmijët, të moshuarit dhe këdo që ka probleme respiratore. Gjithashtu zvogëlojnë normën e vdekshmërisë në qytete shumë të ndotura. Edhe një rritje e vogël e numrit të parqeve të qytetit ose madhësisë së tyre mund të bëjë një ndryshim të për sa I përket ndotjes së ajrit.

5. Përmirësim I shëndetit mendor
Duket e qartë se një vend ku njerëzit janë në gjendje të lidhin, të takohen me miq të rinj dhe të marrin pjesë në aktivitete kreative është gjithashtu e mirë për shëndetin mendor të vendasve. Në fund të fundit, shëndeti fizik dhe marrëdhëniet e forta janë të rëndësishme për ruajtjen e mirëqenies mendore.
Megjithatë përfitimet e shëndetit mendor të parqeve janë më se të qarta. Ekspozimi i drejtpërdrejtë ndaj natyrës ka përfitimet e veta për shëndetin mendor, reduktimin e stresit dhe rritjen e lumturisë. Dhe këto efekte ndodhin pothuajse menjëherë. Një studim i studiuesve finlandezë zbuloi se edhe dhjetë minuta në një park apo zonë pyjore urbane mund të zvogëlojnë dukshëm stresin. Pjesëmarrësit u ndjenë më të relaksuar pas kohës së kaluar në park.

6. Vendi i aktivitetit fizik

Parqet e bëjnë një lagje më të këndshme për të ecur dhe ofrojnë hapësirë për sportet si dhe për aktivitetet fizike. Duke marrë parasysh sa pak shqiptarë bëjnë stërvitje të mjaftueshme, kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme, veçanërisht për familjet e ardhura të cilat nuk mund të përballojnë një anëtarësim në palestër ose stërvitje.

7. Një vend për fëmijët, të argëtohen jashtë!
Të qenit jashtë dhe të luash në natyrë është thelbësore për zhvillimin e shëndetshëm të fëmijëve. Të mësuarit për të luajtur në natyrë përmirëson shëndetin e syve. Koha e rregullt në natyrë gjithashtu përmirëson aftësinë e fëmijës për të mësuar dhe redukton simptomat e ADHD, duke trajnuar trurin për t’u përqëndruar më mirë. Fëmijët që kalojnë një sasi të konsiderueshme të kohës në natyrë gjithashtu përjetojnë stabilitet më të mirë emocional dhe përmirësim të shëndetit mendor.
Parqet gjithashtu ofrojnë mundësi të mëdha për prindërit të lidhen me fëmijët, dhe për fëmijët që të bëjnë miq të rinj në lagje. Një park i madh është gjithashtu një vend i mrekullueshëm për ditëlindjen e fëmijës, duke u dhënë atyre mundësinë për të vrapuar në mënyrë të sigurt dhe për të mësuar të vlerësojnë natyrën.

8. Mbrojnë Ekosistemet Natyrore
Nevoja për më shumë në qytetet tona nuk është vetëm për ne. Çdo park ka ekosistemin e vet. Ata sigurojnë habitate natyrore për shumë kafshë të ndryshme. Ndërsa qytetet rriten, gjithnjë e më shumë prej këtyre kafshëve gjejnë shtëpi. Ndërtimi i një rrjeti të shëndetshëm parqesh në qytetin tonë është një mënyrë e rëndësishme për t’i mbrojtur këto kafshë dhe për të ruajtur ekosistemet lokale. Kjo gjithashtu bën që parqet të kenë vende të mira për t’u mësuar fëmijëve rreth mjedisit dhe rëndësinë e ruajtjes së ekosistemeve natyrore.