Eco Bicycle

Suedia hap markaten e riciklimit!

Written by ecovolis


Në qytetin suedez të Eskilstunës, 100 kilometra në perëndim të Stokholmit, blerës po vijnë nga të gjitha anët e Suedisë. ReTuna Återbruksgalleria është një qendër tregtare e dedikuar tërësisht për mallrat e përdorura, riparuara dhe të ricikluara.

Qendra tregtare u hap në vitin 2015 dhe u dallua nga ajo që mund të quhet shitjet në obor, ( nga kultura e shumë vendeve ku banorët nxjerrin në formë ankandi në oborrin e shtëpisë material që nuk I përdorin apo nuk I hyjnë më në punë), duke sjellë së bashku elementë të tjerë të rëndësishëm të tregtisë dhe marketingut. Qendra tregtare: ka 14 dyqane, një restorant, një zonë ekspozimi, sallë konferencash dhe madje edhe një klasë për studimin e riciklimit.

Sweden has opened a shopping mall just for recycled products

Swap-shop. Read more: http://wef.ch/2yfiCF7

Gepostet von World Economic Forum am Mittwoch, 11. Oktober 2017

Siç është paraqitur në blogun “Bëni historinë e pasurisë”, stafi që pret materialet e ndryshme të riciklimit, I ndan dhe i klasifikon mallrat që vijnë pasi ato lihen jashtë, duke lënë mënjanë ato që mund të riparohen ose rinovohen.

Këto artikuj pastaj kalojnë në punëtori që do të rinovohen dhe shiten në shitore të specializuara për çdo gjë, nga mobiljet dhe materialet e ndërtimit, tek kompjuterët dhe veshjet.
Ekonomia rrethore

Blerësit në ReTuna Återbruksgalleria kanë arsye të ndihen mirë për blerjet e tyre – ata po kontribuojnë në ekonominë rrethore, një model industrial alternativ që na inkurajon të bëjmë më shumë me më pak, pasi burimet e botës bëhen gjithnjë e më të pakëta.

Është një koncept shumë i përshpirtur nga Forumi Ekonomik Botëror, i cili në raportin e tij të vitit 2014 drejt Ekonomisë Qarkore ka argumentuar se “brezi i vazhdueshëm i pasurisë kërkon një model të ri industrial që është më pak i varur nga energjia primare dhe materialet”.

Raporti, i bashkë-krijuar nga Fondacioni Ellen MacArthur, thotë se qarkullimi, (ripërdorimi) mund të jetë një “nxitës i prekshëm i inovacioneve industriale dhe krijimit të vlerës” në ekonominë e së nesërmes dhe se modelet afariste të biznesit do të fitojnë një avantazh konkurrues në vitet që vijnë, të krijojnë më shumë vlerë nga çdo njësi e burimeve, sesa modeli tradicional i marrjes së modelit linear “.

Disa industri pritet të jenë adoptues të hershëm të këtij trendi, si industria e letrës, në sajë të një vetëdije të fuqishme botërore se sa të çmuar janë pemët për planetin. Industritë e tjera pritet të ndjekin këtë shembull për mënyrën se si të përmirësojnë ekonominë e nëpërmjet zinxhirëve të furnizimit rrethore, të shtyrë nga rritja e çmimeve të lëndëve të para dhe kostoja në rënie e krijimit të proceseve prodhuese .

Sfida e plastikës

Nga të gjitha grupet materiale që mund të luajnë një rol në ekonominë rrethore, plastika siguron sfidat më të mëdha dhe mundësitë më të mëdha.

Pra, shumica e asaj që blejmë dhe përdorim sot është bërë nga plastike. Në të vërtetë, prodhimi i materialit është rritur me një faktor prej 20% gjatë 50 viteve të fundit, sipas një raporti të vitit 2016, The Neë Plastics Economy: Rethinking the Future of Plastics.
Megjithatë, pavarësisht sasisë së madhe të plastikës që ne krijojmë dhe përdorim, është ende e rrallë të gjejmë një prizë pazaresh që merret me mallrat plastike të ricikluara dhe të ripërdorura. Sipas raportit, vetëm 14% e paketimit të plastikës mblidhet për riciklim në nivel global, që do të thotë shumë ndotje dhe një humbje e madhe e vlerës.
Pra, çfarë ndodh me 86% të mbetur? Ajo përfundon e djegur, si mbeturinë, shpesh në oqean.

Dizajne rrethore

Për të shmangur këtë katastrofë mjedisore dhe për të realizuar potencialin ekonomik të gjithë kësaj plastike të tretur, një raport i ri i nisur në Davos këtë vit propozoi një rishikim të mantrës së vjetër të zvogëlimit, ri-përdorimit dhe riciklimit. Propozimi i saj: ri-përdorim, riciklimi dhe redesign.
Përdorimi i një game të gjerë të materialeve të ndryshme gjatë prodhimit krijon vështirësi në procesin e riciklimit, veçanërisht kur bëhet fjalë për plastikën.
Sipas raportit, pjesë e iniciativës së Ekonomisë së Re, pa Plastikë, pa reduktim të amballazhit, 50% e paketimit është material plastic, dhe merr – 30% në peshë! Kjo plastikë kurrë nuk do të ri-përdoret ose riciklohet.